S’acosta el solstici d’estiu i uns dies després, la revetlla de Sant Joan. A Catalunya es celebra menjant una tradicional coca de Sant Joan. Però sabies que hi ha diferents costums en funció del punt geogràfic en el que et trobes?
Per citar un exemple, a Suècia es celebra menjant fruits vermells i ballant al voltant d’un tronc. I, dins d’Espanya, en moltes localitats es sol menjar el peix típic de la zona i temporada.
Sigui com sigui, el que queda d’aquestes festivitats és el festí gastronòmic que representen. No obstant això, és molt curiós conèixer l’origen i saber què s’està celebrant. Per això, avui us expliquem l’origen de la coca de Sant Joan.
La història de la coca de Sant Joan
Sobre tot, la coca té una base de massa molt similar a el de la pizza que és comú a tota la costa mediterrània. De fet, en altres dates s’elaboren postres amb una base semblant a la que avui ens ocupa.
La primera constància que es té d’aquesta celebració a Barcelona és del segle XV. Lluny del tint religiós que s’ha pretès donar-li, consisteix en una celebració pagana.
Un detall interessant és que les coques de Sant Joan en el seu origen tenien un forat al mig, per emular la forma solar. Però amb el temps es va anar perdent el costum i ara solen tenir una forma ovalada.
4 receptes de coca de Sant Joan per degustar a la revetlla
Tot i que la més tradicional és la coca de fruita confitada, que elaborem a Pastisseria La Palma, també hi afegim els següents sabors:
- Pinyons
- Crema
- Llardons
Ja pots fer la teva reserva de coques de Sant Joan a la nostra botiga online. No dubtis a contactar-nos si tens alguna demanda amb requisits especials per al·lèrgies o intoleràncies.