Segurament que a hores d’ara ja tens en ment com vols el teu tortell de Reis. S’acosta aquest dia tan especial per a petits i grans en què tota la família s’ajunta al voltant d’aquest dolç típic i es miren amb nervis per veure a qui li toca la fava i el rei. No obstant això saps que no sempre s’ha fet així? En aquest article t’expliquem totes les curiositats sobre el tortell de Reis.

L’origen del tortell de Reis

L’origen del tortell de Reis està relacionat amb una festa romana: Les Saturnals. Es tractava de festes dedicades al déu Saturn perquè el poble de Roma pogués celebrar els dies més llargs que començaven a arribar després del solstici d’hivern. Per a això, s’elaboraven unes coques rodones amb fruites i mel i es repartien entre els plebeus i els esclaus.

Posteriorment, en aquestes coques es va començar a introduir la fava, que coronava a qui la trobava com a rei de reis durant un període de temps curt establert abans de menjar la coca.

No obstant això, no existeixen documents que testimoniïn que aquest és l’origen real de la tradició, tot i que a Catalunya i altres ciutats de la península es celebra de manera semblant.

El tortell de Reis està fet amb massa de brioix i pot anar farcit de nata, crema, trufa o massapà, en la majoria dels casos. A més, ha de contenir una fava, que fa pagar el tortell a qui la troba i una figureta d’un rei, que fa coronar a aquell a qui la troba.

Ara que ja saps alguna cosa més sobre la tradició del tortell de Reis, pots venir a Pastisseria La Palma i encarregar el teu. Encara ets a temps! Així podràs gaudir dels millors tortells de Reis de Barcelona.

Contacte