A mitjan gener, se celebra Sant Antoni Abad, conegut per ser el patró dels animals, ja siguin domèstics o dedicats a la ramaderia. Aquesta data tan assenyalada està plena de tradicions, sobretot a Catalunya, on es té una forma tradició agrícola y ramadera.

El 17 de gener sol ser el punt d’inici per a un cap de setmana ple de celebracions dedicades als animals, a més dels tradicionals dolços d’aquest dia. Vegem més en profundidat aquesta celebració.

La festivitat de Sant Antoni Abad

Les festes de sant Antoni Abad estan carregades de significat religiós i cultural. Antigament era una manera d’agrair les bones collites obtingudes i demanar protecció i salud als animals i persones.

Les celebracions es concentren en tots el pobles de Catalunya, cadascun realitzant diferents activitats que fomenten la interacció amb tots el seus habitants. Aquestes són algunes de les més generals.

  • Els tres tombs. Una desfilada en el qual participen carros engalanats, animals de granja i cavalls. En alguns casos, els carros van carregats amb els productes més típics de la zona. Com el seu nom indica, els participants realitzen 3 voltes a la plaça del poble, simbolitzant d’aquesta manera el desitg d’atreure la bona sort i un any esdevenidor ple de prosperitat.

  • Benedicció d’animals. Sent una tradició molt arrelada, actualment les persones s’apropen al exterior de les esglésies de la seva localitat perquè el rector beneeixi als seus animals de companyia. Antigamente es portava també els animals de granja.

  • Menjar popular. El que més uneix a les persones és el menjar, així queda reflectit en aquests dies on ens agrada celebrar amb els nostres afins. En aquests menjars es por degustar els plats típics de cada regió, així com del dolç més típic: el tortell de Sant Antoni.

Rosón de mazapán para San Antonio Abad

Tortell de massapà de Pastisseria La Palma

El tortell

Aquesta gran delicia, similar al tortell de reis, té unes particularitats que hem de ressaltar com a mestres pastissers que sóm. La forma cilíndrica o de ferradura s’atribueix als peus dels animals que Sant Antoni protegia. El farciment és tradicionalment de massapà, encara que actualment pots trobar-ho farcit de crema catalana, tòfona o nata. Tota l’elaboració es corona amb sucre glassat, a diferència de la fruita del tortell de reis.

La tradició de menjar el tortell en aquesta festivitat és un símbol d’ofrenda, fomentar el compartir l’alegria amb la comunitat i els afins. A més, el gust dolç que posseeix i la textura suau ho fa ideal per a finalitzar qualsevol menjar.

No t’oblidis de passar per Pastisseria la Palma per encarregar el teu tortell de Sant Antoni Abad o demana’l a través de la nostra botiga en línia!