Setembre sempre és sinònim de la tornada al col·le, el final de les vacances d’estiu i… La Diada! Et convidem a celebrar amb dolços per a la diada aquesta data tan especial.
11 de setembre, el dia de Catalunya
Conegut com “la Diada”, aquest dia commemora un fet històric molt important per als catalans: la caiguda de Barcelona en 1714, durant la Guerra de Successió Espanyola. Catalunya sempre es va oposar al fet que Felip V de Borbó ocupés el tron d’Espanya després de la mort de Carles II, per la qual cosa quan el primer va guanyar la disputa contra l’arxiduc Carles d’Àustria, l’11 de setembre va ser marcat en el calendari com la derrota contra les tropes borbòniques que assetjaven la ciutat de Barcelona des de feia més d’un any.
L’entrada dels borbons a la ciutat condal va suposar la volició de les institucions i llibertats catalanes mitjançant els Decrets de Nova Planta, que van imposar un control centralitzat del Regne d’Espanya baix Felip V.
Des de llavors, aquesta data ha estat recordada com un dia de resistència i defensa de les llibertats catalanes. En el segle XIX, els moviments nacionalistes van començar a commemorar la data de manera oficial, i avui és el Dia Nacional de Catalunya. Pel que et convidem a celebrar-ho amb el nostre bescuit d’ametlla amb crema cremada, o amb galetes de mantega decorades amb la senyera elaborada amb fondant.
Dolços per a la diada de Pastisseria La Palma
Pa de pessic d’ametlla amb crema cremada.
Decoració xocolata blanca i melmelada llimona i maduixa.
Galeta de mantega amb decoració de fondant.
Coneixes l’origen de la senyera?
Es diu que la senyera deriva dels escuts d’armes de la Casa d’Aragó, de la qual Catalunya va formar part durant segles. L’ús de les quatre barres està documentat des del segle XII com a símbol dels regnes i territoris vinculats a la Corona d’Aragó, incloent-hi Catalunya.
Però a nosaltres ens agrada quedar-nos amb l’origen llegendari que es remunta a l’època medieval. En l’escrit es relata que Lluís el Piadós, fill de Carlemany, va voler honrar al comte Guifré el piló (Wilfredo el Vellós), considerat un dels pares fundadors de la nació catalana. En senyal del reconeixement a les gestes en combat del comte, el rei va mullar els dits en la seva sang i va traçar quatre franges verticals en el seu escut daurat. D’aquesta manera naixerien les quatre barres vermelles sobre fons daurat que representa la senyera.
Sigui el que sigui l’origen de la senyera, et convidem a celebrar aquest gran dia amb dolços per a la diada. Fes ja les teves comandes del pa de pessic d’ametlles o les galetes decorades a la nostra botiga en línia. Pots passar-los a recollir en el nostre obrador o te’ls portem a casa. Corre que volen!